Een wonderlijke wisselwerking: Pauline en Paula maken samen magie met hun kunstwerken

. ,,Het is uniek om zo goed met iemand te kunnen samenwerken, alles klopt.’’

Een gezamenlijke opdrachtgever bracht de twee makers Paula Ackermann en Pauline Klein-Paste bij toeval samen. Dat beviel zo goed dat ze sindsdien naar mogelijkheden zoeken om hun krachten te bundelen. ,,Het is uniek om zo goed met iemand te kunnen samenwerken, alles klopt.’’

Het is eind 2020 wanneer Zuylen Uitvaartverzorging op zoek is naar een groot werk voor achter de welkomstbalie. De manager komt daarbij zelf met een verrassend voorstel: of Paula en Pauline niet samen kunnen werken?

Paula: ,,Ja, zo werden we zomaar aan elkaar gekoppeld. Het was nog maar afwachten of er een klik tussen ons zou zijn. Dat was best spannend.

Pauline: ,,In het creatieve vak werken een hoop eigenwijze mensen, dus ik was benieuwd wat voor vlees ik in de kuip had. Daarom wilde ik Paula zo snel mogelijk ontmoeten.

Paula: ,,Toen jij bij mij in mijn atelier in Breda langskwam, wist ik meteen dat het goed zat. Dat vond ik toen al zo bijzonder. Ik werk vaker met andere kunstenaars samen maar dat de communicatie zo gemakkelijk gaat, is geen vanzelfsprekendheid.

De twee blijken elkaar niet alleen op persoonlijk vlak maar ook op werkgebied naadloos aan te vullen. Waar Pauline zich als grafisch ontwerper onderscheidt met haar knip-illustratie, maakt Paula 3D-wandwerken van houten blokjes. Samen komen ze tot het beeld van een meisje dat de pluisjes van een paardenbloem wegblaast. De pluisjes zijn verdeeld over de houten blokjes en symboliseren het loslaten van geliefden.

Pauline: ,,Het werk is écht een samensmelting van onze twee visies. Dat was nog best even puzzelen, vooral omdat we beiden nog niet eerder zo’n groot werk hadden gemaakt.”

Paula: ,,Daarnaast  is een uitvaartcentrum een plek waar mensen wellicht niet zo bezig zijn met de ruimte om hen heen, maar hopelijk onbewust toch worden omarmd door de warmte die ons werk uitstraalt. Dat vond ik heel belangrijk.”

Wanneer de twee over hun samenwerking vertellen, beginnen ze allebei te stralen. Ze hebben niet alleen een ideale compagnon in elkaar gevonden maar ook een warme vriendschap gesloten.

Pauline: ,,Als wij samenwerken, stroomt het. Alles lukt, er zijn nauwelijks obstakels en we tillen elkaar echt naar een hoger niveau. Dat is magie.”

Paula: ,,Dat maakt onze match zo uniek. Als wij de handen ineen slaan is dat echt 1 + 1 = 3. Een wonderlijke wisselwerking.”

Daarnaast benoemen zij Zuylen Uitvaartverzorging als een derde component in de succesformule.

Paula: ,,Zuylen is voor ons de ideale opdrachtgever. Wanneer wij onze ideeën presenteren is zowel de manager als de directeur vol aandacht. Ze geven ons echt het gevoel dat ons werk op waarde geschat wordt.’’

Pauline: ,,Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een opdrachtgever zoveel tijd en ruimte geeft voor het proces. Dat heeft ons ook de mogelijkheid gegeven dat er zoiets moois kon ontstaan.”

Het is dan ook niet bij één werk voor Zuylen gebleven: sinds eind 2021 is ook hun tweede werk te zien in het crematorium. Daarnaast verzorgde het duo de relatiegeschenken voor het Oosterhoutse theater De Schelleboom. In de toekomst willen ze graag blijven samenwerken.

Paula: ,,We zoeken elkaar op en houden onze ogen en oren open voor opdrachten die we samen kunnen uitvoeren.”

Pauline: ,,Natuurlijk willen we daarnaast onze autonomie behouden, maar ook in ons eigen, vrije werk inspireren we elkaar en helpen we elkaar verder.”

Bent U benieuwd wat er bij u past?

Ik vertel u graag meer in een inspiratiegesprek. Neem contact met mij op en laat u verrassen.